bye 2009

Sabtu, 2 Januari 2010

hmmmmm

Pikir

Sabtu, 17 Oktober 2009

Beberape arie sblom nie, aku ade mimpi.
Org ckp, mimpi 2 mainan tido.
Btol ker?
Aku x percaye semua 2.
Yg aku percaye, mimpi 2 adalah ape yg otak kite pikir.
Sedar @ x.
Dan mimpi 2 mberi impak yg besar pd aku.
Bile ape yg kite inginkan x semestinye kite dpt.
Bile segale kemahuan x semestinnya ttunai.
Bile sgale harapan x semestinya tcapai.
Dan ia mbuatkan aku sedar yg klu btol ianye wujud
Aku x kan mecari.....biarlah aku dicari
Sekian

Cebisan keratan karya lame 2

KAU UTUSANKU

Ku lihat engkau cantik sekali,
Wajah perawan tak mudah basi,
Kau insan sangat mithali,
Tolong orang baik hati.

Terima kasih ku ucapkan,
Atas jasa yang kau taburkan,
Menyemai kasih antara kawan,
Ku hanya mampu belanja makan.

Harap kau tak kecil hati,
Nak belanja makan takut tak sudi,
Hanya kata-kata dapat ku beri,
Atas jasamu menjadi pemberi.

Engkau menjadi orang tengah,
Tolong orang sampai ke sudah,
Kata orangkau tak endah,
Jasamu ku kenang hingga ke sudah.

Ketika magrib ku ingat dirimu,
8.30 malam masa itu,
wajahmu terbayang lepas ke pintu,
terus pergi masuk bilikmu.

Entah kau belajar atau berdagu,
Meleleh air liur sampai ke siku,
Kau orang mesti baca buku,
Supaya esok tak jadi dungu.

Sampai sini ucapan saya,
Dari hati turun ke mata,
Tanda terima kasih untuk selamanya,
Moga hidup sentiasa bahagia.


*KHAS BUAT IJAH ROKERS*
-LAGENDA 88 (18.5.2005)-

Cebisan keratan karya lame 1

GURINDAM UNTUK MUSALMAH

Sayang Musalmah milik orang,
Milik orang si anak dagang,
Menjual songket di negeri orang,
Orangnya kaya banyak barang.

Siapalah kita si anak buang,
Merempat diri di negeri orang,
Mencari nafkaf sorang-sorang,
Untuk hidup di negeri orang.

Musalmah dicintai pertama pandang,
Orangnya cantik rambut panjang,
Duduk sopan di atas julang,
Untuk dipinang orang tersayang.

Setiap malam ku mimpi dia,
Mimpi dia di sebuah taman,
Menyanyi gembira lincahnya dia,
Hidup gembira ke akhir zaman.

Dihalau orang dari negeri,
Kerna cintakan orang si anak menteri,
Kasih terikat berlainan negeri,
Cinta bertaut tanpa disedari.

Memujuk dia bukannya senang,
Emas dan perak jadi taruhan,
Niat hati nak cari senang,
Moga niat jadi kenyataan.

Bila berkawan biar beribu,
Bila bercinta biarlah satu,
Musalmah sayang kau idamanku,
Moga kita menjadi satu.

*DILAGUKAN DENGAN IRAMA*
“GURINDAM JIWA”

(Lagenda 88)
16.5.2005

x layak

Ahad, 11 Oktober 2009

Arie ahad lepas btarikh 4.10.2009, aku dpt diploma @ konvo laa. Mule2 mak aku xleh dtg sb xde transpot tp abg aku yg dok kt puchong ambik cutie. Dpt la mak aku dtg. Malas citer byk2..tgk jee gmbr.

Gambar aku atas pentas. Tp serius aku ckp aku x layak ambik bende alah 2 sb...yg layak adalah
........



Mak aku lah. Tgk 2..besar giler baju aku...heheheh. Abg aku dlm kete. Relex2.



Kakak aku yg dok kt kuantan nie. Posing jap..hehe


Nie adik aku. Form 6 skrg


Bunge nie dak2 klass aku bg. Skrg la dak2 network. Trime kasih


Nie kawan aku bg. Ngan kad. trime kasih byk2.

2 adiah je dpt. Trime kasih. x byk pon tp xpe. yg penting mak aku dpt dtg, dpt aku pakaikan jubah konvo kt mak aku, walaupon besar. Heeheheh. yg 2 pon dah cukup.

perjanjian

Ahad, 13 September 2009

list utk aku ingt ape yg aku janji or akan buat
-coklat
-sotong
-p RM50
-cube kurang memikirkan nye ke arah itu
-dan cube memikirkan nye ke arah situ

PERANG.....cangan....cuti

salam
skrg dah start cutie raye n mid sem....2 minggu siot
start smlm 12.9.2009-26.9.2009 kot...btol x 2 minggu
aku kt ump lg....kejap lg pass sahur nk gerak blik umah
bwk y100 aku 2 laaaa...slow tp byk bjase 2
skrg nie tgh sibuk dok print gambar tunang kakak aku n family aku
arie 2 kakak aku suruh print..n aku janji blik raye nie siap...
tp x siap gak...khihkikh
nie padah nye klu wat krj last2 minit......tp relex laaa
cutie 2 minggu nie, x dpt la aku melayari internet...
mesti boring dok umah...tp aku ade krj nk kene wat
nk backup blik ape yg aku ttingal mase dlm 2 minggu nie
byk klass aku miss....siot....khihkihkh
asgment pon leh tahan byk....bukak nie byk la kuiz n test...
so, 2 minggu nie mcm bz jeee...
tp enth laaa......klu dah dok kt umah....
payah lak kang..bile Malas dtg...khihihkhikhi
tp segala bahan2 aku dah siap kn....
mcm nk stdy byk jee kt umah..khihkhihk

??konflik??

jumaat baru nie...aku,anip n naim pergi lh present asgment mate kt cik zana...
mase nk gie 2, aku takut ckit,bukan nye ape lebih kurang 2minggu aku miss klass cik zana
bukan sb aku x suke klass dia,suke......
klu dulu mase aku belajar ngan cik zana mase diploma(mate n calculus),
x berape ok tp skrg ok.
dia ajar laju tp aku leh laa follow, paham gak laaaa
n aku suke gak laa masuk klass dia...
cume aku ade ckit konflik bile masuk time pose nie
bayangkan lah....bile pose, aku kene sahur
so kene makan laaa...bile makan mesti mengantuk nye
dan sebab 2 laaa aku slalu miss klass pagi
n klass cik zana lak semua klass pagi.....(mmg fail laaa:->nada faiz(papa))
n nasib baik laaa test1 mate masuk chapter yg klass aku masuk n ckit yg aku miss
so, test aku x la ok sgt pon tp ok la dr org lain ckit...ckit jeeee
bende tu aku x risau sgt..yg aku risau ape yg aku ter'miss mase klass...
dah la klu nk bljr sendiri nie...payah ckit
rase mcm nk drop tp ade sahabat aku ckp...x yah
sb markah aku dah ok.....mmg laa ok tp test akan dtg x tahu lg
2 yg aku risau 2.....
sambung blik citer aku gie present mate td.....lepas siap present
and aku kuar la bilik cik zana
lege......cik zana x tnye ape2...takut gak klu dia marah
so, aku gie kt depan pintu dia nk ambik kertas test baru nie
mase 2 la cik zana perasan n tnye knp aku x dtg klass dia
aku jwp la tido
tp mood cik zana ok lak...x marah pon
sambil m'warning kot.....suruh dtg klass lepas raye
aku pon ngan malu2 siput nye...blah laaaa......sambil janji akan dtg klass dia lepas raye
tgh malu2 2...lupe lak nk mintk maaf...truk tol aku kan
tp mmg nasib baik la cik zana x marah...takut gak aku
pasal present asgment 2...ok laaaaa
dpt soalan utk sub chapter yg aku x dtg.....nasib baik naim n aniq tolong
n...aku pon phm laaa yg sub chapter 2 lagie...
tp byk lg yg x cover lg nie....
xpe...slow2

Hari mencuci.....

Sabtu, 5 September 2009

kerana ke alpaan aku, aku secare x segaje telah membenarkan satu virus memasuki laptop aku. Sb nye baru2 nie la, di mulakan cerita, aku nk intall sesuatu yg memerlukan keygen. So bagi mengunakan keygen itu, kene la off kan antiviruskan. Lepas siap jee aku intall, lupe lak nk on blik antivirus. Pas2 datang la kawan aku nie nk print, so aku cucuk la pendrive dia. Mase itu lah virus mule merebak. Mcm biase nk ilang kan, format la jawap nye tp mule2 aku format partion C jee. Lepas siap intall, ade problem pasal dual window, ngan tempt file window sb aku format pakai LAN. Malas nk care maslaah mcm 2..aku try nk format window7. Pergi la pinjam dvd window7 Zahir, siap format...ade plak software xleh intall. Ingat silap format, bak kate dak2 nie laa. Aku format lagi skali, yg ke tiga. TP bile siap, keadaan tetap same, ade software xleh format. Lepas 2 aku format lagi tp pakai DVD abng fairul, try tgk ok ke x. Lepas siap, keputusan tetap same. And bile aku nk intall antivirus, ttibe kluar "BLUE SCREEN OF DEAD". Sblom nie x try lg. dan ngan kompem nye, virus 2 ade dlm D aku. Siot. Langkah terakhir format semua. Memikir gak mase 2. 250gb hard disk, nk backp maner?. COpy je mane yg penting, yg lain, semua movie delete. Format la kpd window xp. Lepas restart,nk intall driver virus ade blik. Sb driver aku simpan bsame, ape yg aku backup. Intall driver lepas aku intall antivirus laa. Makne nye, mase aku intall antivirus, ok tp bile intall driver, antivirus x jln. Double klik jee,kluar natang Blue Sceen of dead laa. Makne nye virus itu effect semua file EXE. SO, aku format blik semua pakai window7 sb dia xyah intall driver. And semua intaller aku ambik kt org lain. X leh pakai intaller sendiri. Skrg laptop aku mcm baru laa. Kosong giler. Heheheheh. Redha je laaa.

c

Sabtu, 29 Ogos 2009

Cinta. Untuk seseorang yang belom pernah bcinta, aku pon x tahu ape erti sebenar disebalik perkataan itu. Dan yg aku tahu,setiap seorg dari semua org mungkin ade maksud tsendiri mgenai cinta. Klu nk aku bcerita mgenai ape yg aku tahu mgenai cinta,mmg panjang. Biarlah bende 2 tsimpan dlm diri masing2. Sepanjang aku masuk U nie, byk dah aku rase pelbagai cinta yg aku rase semua org alami. Cinta kan sesorg yg cantik,cintakan seseorg yg seksi,cintakan sesorg sbg seorg adik dan byk lg lah. Tp dlm byk2 2, ade satu yg aku x dpt mkategorikan nye. Dia x la cantik mane pon tp aku suke melihatnye. Dia bukan la seorg y seksi atau pon mpuyai bentuk badan idaman aku tp aku suke ngan dia. Dan aku x anggap dia mcm adik aku pon tp aku syg ngan dia. Entah lah. Kalau aku ckp perasaan nie baru je dtg, mcm tipu sgt laaa. Sedar x sedar, dah lame dah. Aku malas nk citer bp lame kang susah nk percaye lak. Kihkihkihkih. Dlm selame 2, byk kali dah aku cube melupekan nye. Tp perasaan 2 mane leh buang mcm 2 je kan. Makin nk di buang, makin kite ingt. Kekadang aku benci kt diri aku. Knplah perlu suke kt seseorg yg belum tentu suke kt aku blik. Dan knplah aku abiskan mase btahun-tahun memikirkan pasal dia. Dan lame2 baru aku sedar. Bile kite cintakan seseorg, kite x perlu bsame ngan dia pon. Yg penting org yg kite cinta itu bahagia. Bygkan lah org yg kite cinta 2 bsame ngan kite tp dia x bahagia. Aku x nk mcm 2. Aku pernh citer bende nie kt kawan aku, tp dia ckp aku bodoh. Dia ckp,bile kite suke kt seseorg n seseorg 2 x suke kt kite, crie la yg lain. Mase itu pon aku tfikir. Kalau kite cintakan seseorg dan kite nk org itu cinta kite blik, x mcm mementingkan diri ker? Eh panjang lak aku tulis. Xpe, bukan ade sape2 nk bace pon.

Dah lame dah x post.......

Jumaat, 28 Ogos 2009

Assalamualaikum........
Dah lame x menulis. Sb nye adalah malas n xde idea laaa. Sb 2 blog x update. Td aku ade bace komen org bg ckp nk copy sesuatu kt blog aku. Ala..copy jee laa,aku x kisah pon. kihkihkihkih. Hmmm....haaa......utk pengetahuaan semua, ape yg aku tulis sblom nie kn..aku rase aku x sebut name sape2 pon kan. So klu lah trase mcm kene kt diri sendiri ker, aku puji or kutuk, aku mintak maaf laaa. X bniat pon. Mungkin betol2 kene or mungkin secare kebetulan. Aku mintak maaf banyak2 ekkkkk. Sory....sory...sory. k lah. selamat bpuase kpd diri aku dan semua org yg bace nie.

Aku x Mampu idup seorg.

Sabtu, 25 Julai 2009

Saje tulis nie, boring2...hehehehe...arie sabtu nie
x tahu nk wat ape. So try la karang ckit.
Aku x mampu idup seorg. tu lah aku rase tentang diri aku
Aku x tahu lah, mungkin kebanyakan org rase nie kelemahan aku
aku x nafi kn. Sb klu aku mampu idup seorg, aku akan jadi sombong.
itu yg aku x nk. sb itu aku x nk idup sorg.
maksud idup sorg nie mcm wat krj sorg2,mkn sorg2, dan mcm2 lg laaa.
mcm kite makan laaa,klu makan sorg,best, dpt mkn byk,xde sape kacau
tp cube satu makanan itu kite kongsi, rase nye lain dari makan sorg2.
biar dpt makan cikit pon,rase seronok nye lain.
Enth lah.....rase mcm sifat aku nie mcm merimaskan org lain jeeee.
Dan..bukan aku xleh wat sorg,cume aku lebih suke bteman......
2 jeeeee.....................
klu dulu slalu mase aku makan, aku akan pelawe sape2yg duduk kt aku makan skali
tp skrg..enthlah...rase mcm dah kurang
mungkin keadaan sekitr ubah aku atau aku cube ubah diri aku sendiri.
Aku pon x pasti
Dan aku ade matlamat dan matlamat aku sgt lh rapuh.
klu yg dah lame kawan ngan aku, dia phm laaa
tp bukan rapuh....cume aku membuat byk matlamat dan kemungkinan.
cthnye.......aku nk ajak org gie makan....sblum aku ajak..dlm keple aku dah set
klu org yg aku ajak nk gie ngan klu dia x nk pergi.
setiap kemungkinan 2 ade lh care nye
dan utk ape2 kemungkinan, aku ok jeeee
hmmm....k lah. bende nie utk aku crite kt diri aku blik....
sape yg bace n x phm..wat x phm jee laaa ekkkkk
jgn tnye!!!

satu cerita

Khamis, 23 Julai 2009

Dah malam dah nie…………..
Mata aku pon dah berat giler..mcm kene letak batu jeeee. Nie tanda nk tido la nie
Dah mgantuk…………..
Tp tgh mgantuk nie……aku tpikir
Tgk skype,gmail,ym,oovoo,hanset aku….sunyi jeeeee
Sb ape ekkkkkkkkk???????
Ala..bukan arie nie jeeee tiap2 arie
Xde ker sape yg nk msg aku….
Kawan laki aku x kisar ah tp kawan pompuan
Aku ckp bukan semua…tp kebayakannye
Aku akan kupas salah satu sebab nye…..

Sebab adalah kebayakan kwn pompuan aku mgamalkan satu prinsip yg x dpt aku terima sampai sekarang. Prinsipnye adalah jika aku x msg diaorg, diaorg x akan msg aku. Nie bukan saje2 aku wat kesimpulan, tapi nie atas dasar pemerhatian, kajian, dan aku sendiri tnye knp tuan yg memberi jawapan. Knp lah korang mgamalkan prinsip mcm nie? Korang ingat aper? Puteri yg nk di puja? Aku pernah tnye beberapa org kawan pompuan aku,knp diaorg x msg aku. Dan sampai skrg aku ingat ape yg diaorg balas. Aku malas kupas sape dan ape jwpn dia. Cukup sampai situ jeee. Knp hal nie terjadi?

Timbul ker soal bkawan nie, lelaki kene mule dulu. Aku rase xde. Jgn salah gune peribahasa bagai perigi mencari timbe. Peribahasa tu utk org yg bcinta jeee. Tp dlm soal bkawan, x kisah la sape yg mule dulu. X salah pon.

Dan slain 2, sb nye org x msg aku adalah siape lah aku. Muke x hensem, bakat xde, xde kepentingan dan mcm2 lagie laaa. Nie bukan saje2 jeeeee aku ckp mcm nie. Beberape kali kejadian blaku yg aku dpt simpulkan, org yg muke ensem,pandai,berbakat….lebih dpt tempt di atie org lain. Kejadian nie aku xnk cerite sb ia lebih sensitive. Takut menyebabkan org lain salah sangka. Bkawan kerana bersebab bukan kawan sejatie. Korang setuju x?
Lagie satu mungkin salah aku. Aku nie nk sembang bedpan ngan org lain terutama perempuan amatlah payah. Sb tu aku suke msg je pakai hnset or internet. Dan aku rase mungkin aku nie agak merimaskan. Yeala, aku nie jenis suke ambik berat ckit pasal org lain,kekadang arie2 msg, pas2 tnye,,,sehat ker? Dah makan ker? Tgh wat pe. 2 je lah ayat aku. Dan jgn la ingt aku nk mgorat lak. Tu hanya satu care aku nk sembang jeeee. Aku tahu, ramai gak org yg boring msg ngan aku kn.

Aku hrp ape aku tulis nie,xde sape2 kecik atie ekkk. Nie sekadar meluahkan perasaan. Klu ade sape terase, aku mintak maaf. Aku tahu korang ade atie dan perasaan, tp korang mesti ingat, aku pon ade atie dan perasaan gak. Kekadang jgn telan yg manis jee, yg pahit perlu ditelan gak dan jgn luah yg pahit jee,yg manis pon perlu di luahkan gak.

Oh Bulan...

Ahad, 19 Julai 2009




Arie2 aku tgk bulan.....
tp bulan bkan nye slalu muncul....
takkala mlm dia timbul....
takkala siang dia tenggelam
kekadang dia terang bak bulan mgambang..cantik nye
kekadang dia gelap itam legam....
dan biase nye bulan nie akan berubah2 bentuk
ikut arie demi arie
kt cnie...satu aku nk bulan tahu
walau mcm mn skalipon dia
walau mcm mn skalipon cahayanye
walau mcm mn pon skali bentuk dia
aku tetap melihat dia
aku tetap menuggu nye
tp apekn daya
x kan bulan jatuh ke riba
kalu jatuh pon...
dah tentu dalam mimpi jeee
kalau jatuh pon...
mungkin arie dah kiamat jeee
andai kn bulan,betol2 jatuh ke riba
sape lh aku nk menadah nye
100kg pon blom tentu aku menahan nye
nie kn plak bulan yg beribu2 ganda dari nye
dan ku harap satu jeee
harap bulan bahagia sentiase
biapon bukan aku di samping nye
akan ku tgk dr jauh jeee
bahagia nye kamu
aku turut mbahagiakan ku jua.

sETeLAh sEKiAn LAma

Sabtu, 18 Julai 2009

sesuai ngan tajuk di atas...nie lah ape yg aku nk tulis
dah lame aku x update blog.....tp x le sampai setahun
kali terakhir mase aku citer psl moto aku kene langgar mase aku ambik 3p
bulan 5 rase nye mase 2.....kisah sedih...dah2..jgn ingat
pas2 lame aku x update sb nye xde idea la nk tulis
sempena masuk sem baru a.k.a bdk baru laaa...
coz aku br abis diploma kn
skrg nie sambung degree n dpt rus masuk thn 2
aku nk tukar la aku nye motif penulisan blog...tpiiiiiiiiiii
bile pikir panjang2...ape aku nk tulis?????
pening................?????
hmmmm...senang2 tulis pasal diri aku jee laaa
x yah pikir byk2 kn
heheheheehhe
k lahhh....
klu ade idea nti aku tulis laaa
tp xle sampai nk update tiap2 arie kn
lagipon...aku tulis nie utk diri aku sendiri
bukan utk org lain
n lagipon sape lah bukak blog aku nie
peminat pon xde
heheheeheheeh
k

hmm

Selasa, 19 Mei 2009

Masa: 9pagi-12.30tgharie (19.5.2009)

Tempat: Parking Moto Blok x, y, dan z

Kenderaan: Moto Sport Hitam CAM 8917

Assalamualaikum………

Pagi td aku mghadiri klass 3P dan meletakkan moto aku kt parking blok x. Mase letak elok jeee. Tp mase nk blik…aku nye side mirro moto aku xde sebelah. Pecah..aku jumpe x jauh dr moto. Just nk tnye lah sape buat. X kan angin kot…..jauh gak side mirror aku tpelanting. KLu x sengaje…ckp laaa. Klu sengaje pon…ckp la ape salah aku..aku nk tau la gak kn sebab nye. Bukan aku nk marah or suruh ganti blik pon. Mungkin ade la yg ckp…la side morror sebelah jee…bukan mahal pon kn. Yeala..boleh la ckp klu korang byk duit. Aku x ckp aku xde duit, tp klu duit nk makan 2 leh laaa.

*Aku dah check moto aku...ade kesan calar lak.kompem jatuh nie......siot. Mungkin angin......tp tmpt pijak mcm bengkok ckit. Rase nye kuat gak dia jatuh...mcm kene langgar jeee..hehehehe. Mase aku gie kt moto aku mase nk blik tgh arie 2...elok jee...x jatuh pon. Terime kasih lah kpd sape yg angkat kn. Tp klu kene langgar betul...org yg langgar 2 lah yg akan angkat kn ekkk....heheh..ape2 lah
UTK ORG LAIN........HATIE2 LA EKKKK