Hari mencuci.....

Sabtu, 5 September 2009

kerana ke alpaan aku, aku secare x segaje telah membenarkan satu virus memasuki laptop aku. Sb nye baru2 nie la, di mulakan cerita, aku nk intall sesuatu yg memerlukan keygen. So bagi mengunakan keygen itu, kene la off kan antiviruskan. Lepas siap jee aku intall, lupe lak nk on blik antivirus. Pas2 datang la kawan aku nie nk print, so aku cucuk la pendrive dia. Mase itu lah virus mule merebak. Mcm biase nk ilang kan, format la jawap nye tp mule2 aku format partion C jee. Lepas siap intall, ade problem pasal dual window, ngan tempt file window sb aku format pakai LAN. Malas nk care maslaah mcm 2..aku try nk format window7. Pergi la pinjam dvd window7 Zahir, siap format...ade plak software xleh intall. Ingat silap format, bak kate dak2 nie laa. Aku format lagi skali, yg ke tiga. TP bile siap, keadaan tetap same, ade software xleh format. Lepas 2 aku format lagi tp pakai DVD abng fairul, try tgk ok ke x. Lepas siap, keputusan tetap same. And bile aku nk intall antivirus, ttibe kluar "BLUE SCREEN OF DEAD". Sblom nie x try lg. dan ngan kompem nye, virus 2 ade dlm D aku. Siot. Langkah terakhir format semua. Memikir gak mase 2. 250gb hard disk, nk backp maner?. COpy je mane yg penting, yg lain, semua movie delete. Format la kpd window xp. Lepas restart,nk intall driver virus ade blik. Sb driver aku simpan bsame, ape yg aku backup. Intall driver lepas aku intall antivirus laa. Makne nye, mase aku intall antivirus, ok tp bile intall driver, antivirus x jln. Double klik jee,kluar natang Blue Sceen of dead laa. Makne nye virus itu effect semua file EXE. SO, aku format blik semua pakai window7 sb dia xyah intall driver. And semua intaller aku ambik kt org lain. X leh pakai intaller sendiri. Skrg laptop aku mcm baru laa. Kosong giler. Heheheheh. Redha je laaa.

0 Komen: